Lichtschermen beveiligen open ultrasone bakkerijsnijmachine

Yves De Groote is freelance journalist.
Leestijd: 6 minuten

Voor de machinebeveiling van zijn nieuwe compacte, mobiele open ultrasone bakkerijsnijmachine koos Bakon uit Goes voor een verticaal lichtscherm en een multifunctioneel compact configureerbaar veiligheidsrelais, beide van Pilz. Voor een optimaal resultaat was de leverancier al vroeg bij het ontwerp betrokken.

Bakon uit Goes ontwikkelt en produceert spuit-, doseer- en snijmachines voor ambachtelijke en industriële banketbakkers. Op de vragen van de banketbakkers wereldwijd bedenken de engineers passende oplossingen. Snelheid, efficiëntie, effectiviteit, aangenaam werken en productkwaliteit staan daarbij voorop. Om de milieulast te minimaliseren, gebruikt Bakon zo veel mogelijk recyclebare materialen. Ook dimensioneren de engineers de elektromotoren optimaal. Energie-efficiëntie en -consumptie staan hoog in het vaandel.

Onlangs ontwikkelde Bakon een compacte variant van zijn bestaande mobiele, ultrasone snijmachine voor de industriële en de semi-industriële banketbakkerij. ’Verschil is het kleinere formaat van 170 bij 170 bij 180 cm en de grotere flexibiliteit van de machine‘, vertelt Bakon-directeur Ronald Gijssel. Door de ultrasone trilling, opgewekt door een piëzokeramisch element gekoppeld aan een transducer, beweegt het snijvlak met een frequentie van 20 kHz en een amplitude van circa 25 micrometer. Hierdoor wordt het product niet gesneden door de mechanische druk van het mes, maar door de trilling, waarbij het mes langer en korter wordt. ’Zelfs aardbeien op een taart worden keurig doorgesneden‘, aldus Gijssel. Een bijkomend voordeel is dat het product geen kans krijgt aan het snijvlak te kleven, waardoor er geen vervuiling aan het mes ontstaat.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.