Leydenjar start Eindhovense pilotfabriek voor batterijproductie
Startup Leydenjar opent samen met een aantal ontwikkelpartners een pilotfabriek in Eindhoven om de levensvatbaarheid van lithium-ionbatterijen met siliciumanodes aan te tonen. Het vervangen van grafiet voor silicium verhoogt de energiecapaciteit tot 50 procent, stelt Leydenjar.
Silicium is een uitstekende bron van lithiumionen, maar siliciumbatterijanodes zijn nooit aangeslagen omdat het materiaal de neiging heeft te barsten wanneer het herhaaldelijk gastionen opneemt en afgeeft. Voortbouwend op een PECVD-proces, dat oorspronkelijk is ontwikkeld door ECN, kan Leydenjar nanoporeuze siliciumstructuren creëren die de stress wel aankunnen.

‘De nieuwe pure siliciumanodetechnologie, die we samen met ECN hebben ontwikkeld, zal een ongelooflijke doorbraak betekenen’, zegt Leydenjar-oprichter Christian Rood. ‘Met de huidige technologie is het moeilijk om de energie in een batterij op te voeren, maar onze aanpak betekent een toename van 50 procent zonder dat het productieproces ingrijpend hoeft te worden veranderd. Dat is een belangrijke stap richting de groeiende vraag naar energieopslag, of het nu gaat om e-vluchten, elektrische voertuigen, consumentenelektronica of stationaire opslag.’
Het doel van de proeffabriek, die medio 2020 operationeel zou moeten zijn, is om aan te tonen dat superieure batterijen kunnen worden vervaardigd voor dezelfde prijs als normale. Het bedrijf zal geen batterijen verkopen, maar apparatuur produceren.