Levitech versus TNO

Paul van Gerven is redacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

De Olympische Spelen zijn voorbij, maar nu ontvouwt zich hier in ons eigen kleine Nederland een hightechrace van formaat. In de binnenbaan is gestart Levitech uit de ASMI-ploeg, dat sinds afgelopen zomer zijn Levitor-chipmachine doorontwikkelt naar een PV-procestool voor atoomlaagdepositie (ALD). En namens een negen koppen tellend consortium schaatst in de buitenbaan TNO, dat op hoofdlijnen precies hetzelfde (en nog een beetje meer) wil doen. Geen eerlijke tegenstander, puft Levitech, want die krijgt doping van de staat (zie Mechatronica Magazine van 12 maart, pagina 18 en 19).

Concurrentie van TNO, het is geen onbekende klacht. Vraag maar aan een willekeurig Eindhovens ingenieursbureau. Toch heeft het er alle schijn van dat het onderzoeksinstituut in dit geval geen scheve schaats heeft gereden.

Zeker is dat TNO met simulaties onder de arm heeft aangeklopt bij ASMI en heeft voorgesteld gezamenlijk het spatiële-ALD-concept verder te ontwikkelen. ASMI ging daar niet op in, maar waarom is onduidelijk. Aan de ene kant waren de economische vooruitzichten op dat moment nog uitermate onzeker, dus vreemd is het niet dat de toch al worstelende Almeerse onderneming TNO‘s spreadsheettechnologie even aan zich voorbij liet gaan. Aan de andere kant was in 2008 al aangekondigd dat de Levitor-businessunit zou worden afgesplitst. Op het moment dat TNO langskwam, moeten er daarvoor al vastomlijnde ideeën hebben gelegen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen