Levitech heeft strijdbijl met Solaytec begraven

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Het chagrijn van Levitech was niet van de lucht toen TNO ruim tien jaar geleden een bedrijf met precies hetzelfde idee oprichtte. Maar in de uitdagende pv-machinebouwmarkt is de strijdbijl begraven.

Ruim tien jaar geleden alweer splitste Levitech zich af van ASM International. De spinout ging zich in de eerste plaats ontfermen over de Levitor, een halfgeleidermachine waarin wafers al zwevend op luchtkussens een razendsnelle hittebehandeling (anneal) krijgen. ASM stootte de relatief kleine productlijn af om activistische aandeelhouders tevreden te stellen, die het Almeerse bedrijf destijds onder druk zetten.

Maar nog voor Levitech op eigen benen stond, hadden de nieuwe eigenaren al een idee hoe ze het zwevendewaferprincipe ook voor een andere toepassing konden inzetten: om het notoir trage atoomlaagdepositieproces (ald) geschikt te maken voor de solarindustrie. Door de plakken al zwevend langs verschillende reactieve gassen te leiden, groeit er een rendementsverhogende aluminiumoxidefilm op van de hoogste kwaliteit. In tegenstelling tot het in de semicon toegepaste ald-batchproces is dit continue proces wel snel genoeg voor de pv-industrie, waar elke productieseconde telt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.