Leuvense metrologietak Nikon stapt uit coördinaatmeetmachines

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Het Leuvense Nikon Metrology verkoopt zijn coördinaatmeetmachinebusiness aan het Italiaanse ASF Metrology. Het voormalige Metris doet deze meer klassieke meettechnologie van de hand om zich volledig te focussen op contactloze methodes op basis van licht en röntgen. De kern van de activiteit zit in Groot-Brittannië, waar de spinoff van de KU Leuven belangrijke overnames had gedaan voor het in Japanse handen kwam. Op de Vlaamse hoofdzetel gaan tien mensen mee over. Nikon verwacht de deal in twee maanden af te ronden, maar geeft geen financiële details prijs.

Coördinaatmeetmachines (cmm’s) brengen objecten driedimensionaal in kaart door ze af te tasten met een dunne naald. Dergelijke systemen zijn weliswaar nauwkeuriger dan optische oplossingen, maar minder productief: met laserscanners zijn grote oppervlakken bijvoorbeeld veel sneller op te meten. Cmm’s blijven echter populair in sectoren waar precisie en kwaliteitscontrole cruciaal zijn, zoals de automotive en de lucht- en ruimtevaart. In die markten wil ASF de business gaan uitbouwen.

De Italianen nemen de complete productie, ontwikkeling, sales en serviceactiviteiten over, inclusief de cmm-software Camio en al het personeel. Een aantal klanten zal Nikon Metrology nog zelf blijven bedienen als onderdeel van een strategisch marketingpartnerschap met ASF. Binnen deze samenwerking zullen beide bedrijven ook elkaars producten en diensten gaan promoten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.