Leuvens Altreonic verknoopt rtos met vluchtcontrole voor uav’s

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Altreonic heeft zijn krachten gebundeld met de Spaanse uav-specialist Likeabird. Het Leuvense bedrijf gaat zijn formeel ontwikkelde Virtuosonext-rtos integreren met de industriële autopilot- en vluchtcontroleoplossing Inav-IG van de r&d-denktank die zetelt op Tenerife. Het resultaat is een foutbestendig besturingsplatform voor robots en onbemande systemen ter land, ter zee en in de lucht.

Virtuosonext biedt onder meer fijnmazige partitionering en herstel van runtime exceptions in een paar microseconden zonder te hoeven rebooten. Door het transparante gedistribueerde programmeermodel is het bovendien eenvoudig om hardwareredundantie toe te voegen. Hiermee is non-stop hard realtime processing mogelijk zelfs als er fouten optreden, wat Virtuosonext bij uitstek geschikt maakt voor veiligheidskritieke autonome systemen zoals drones en zelfrijdende voertuigen. Altreonic past het rtos al toe in zijn eigen elektrische wagen Kurt.

Inav-IG is een opensource raamwerk in aanbouw voor veiligheidskritieke realtime autopilottoepassingen. Het biedt wiskundige garanties dat een op afstand bestuurd vliegtuigje blijft functioneren onder welomschreven toestandsconstraints. Het systeem voldoet aan Misra-C, draait op DO-254-hardware en moet DO-178B-certificeerbaar worden. IG is de industrial-grade variant van het opensource autopilotsoftwareproject Inav, dat meer dan zesduizend actieve gebruikers en meer dan vijftienduizend installaties kent. Samen met de missiecontrollerborden van Likeabird voorziet het platform in al de benodigde ingrediënten om een applicatiespecifieke droneconfiguratie te ontwikkelen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.