Leuk zo’n productiehal, maar wij willen servicerobots

Dennis Schipper is directeur van Demcon en voorzitter van de stichting Romech.

Leestijd: 2 minuten

Zoals u in dit nummer van Mechatronica Magazine kunt lezen, werken we met de stichting Romech aan het opzetten van een roboticacentrum op het Kennispark Twente. Een centrum waar onderzoek moet samenkomen naar robottechnologie op uiteenlopende gebieden. Maar ook een centrum waar we gaan demonstreren wat er allemaal gebeurt op het vlak van robotica. Waarom, vraagt u zich af?

Eind vorig jaar zijn we met een afvaardiging van de UT en het bedrijfsleven naar Japan getogen, het land dat zichzelf graag als roboticacentrum van de wereld ziet. De insteek daar is radicaal anders dan hier in het westen. Sleutelen we hier vooral aan industriële robots die bijvoorbeeld auto‘s in elkaar zetten, in Japan wordt al het roboticaonderzoek opgehangen aan de vergrijzing. Ze voorzien daar grote problemen mee, nog veel meer dan hier.

Als je op de universiteiten in Japan rondkijkt, zie je dat de robots veelal hulpmiddelen zijn die in alledaagse omgevingen functioneren. Servicerobots dus, die mensen ondersteunen in het huishouden. Het is erg leuk om te zien hoe ze die robots in een hele praktische omgeving laten functioneren. Zo kwamen we bij het Jouhou System Kougaku Laboratory in Tokio een robot tegen die een wasmachine kan bedienen. Dat lijkt simpeler dan het is: hij moet de machine vullen, het wasmiddel erbij doen, het apparaat aanzetten. En het Advanced Telecommunications Research Institute International in Kyoto doet onderzoek naar ondersteunende robots die allerlei handelingen rondom het bed kunnen verrichten: het licht aan en uit doen, een boek of eten aanreiken – dingen waar normaal een verpleegster voor nodig is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen