Let the Green Games begin

Egbert-Jan Sol (egbert-jan.sol@tno.nl) is directeur Kennis van TNO Industrie & Techniek.

Leestijd: 3 minuten

Ongeveer een jaar geleden dachten we met een groep mensen na over een naam voor een soort tweede ASML. De meest voor de hand liggende naam begon met een b. Uiteindelijk stuitte dit op bezwaren van het bedrijf waarvan de naam met de a begint. Er moest dus een andere naam komen, liefst beginnend met een b. Zo moeilijk kon dat toch niet zijn; de naam Bluetooth was immers ook ā€˜s avonds bedacht in een Kopenhaags restaurant.

Zo kwamen wij uit op Bluebird. En, hoewel vergezocht, stond het ook nog ergens voor: Back-end Line Unified Equipment Business Initiatief for Joint Research & Development. Inmiddels draait dit initiatief volop. Het doel is om specifiek voor de 3D-chip de equipment voor de back-end te realiseren.

Crisis of niet, over twee tot vijf jaar zal alle focus komen te liggen op de Great Game: omgaan met minder grondstoffen en energie. Eerst omdat het goedkoper is, daarna omdat dat de manier wordt om waarde te creƫren. De 3D-chip wordt een stapel onderling verbonden waferdies waarmee je praktisch een heel multi-layer printed circuit board (PCB) overbodig maakt. Omdat het PCB niet meer nodig is, wordt het eindproduct niet alleen kleiner, maar ook goedkoper. Zeg maar van een hifitoren uit de jaren zeventig via de MP3-speler uit de jaren negentig naar een Ipod in de vorm van klittenband: een hifiapparaat in een intelligente pleister. Het Holst Centre ontwerpt dat soort generatie n+1 en n+2 productjes. Voor de 3D-chips daarin moet het Bluebird-programma de productiemachines maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen