Lenze herontwerpt transmissiesystemen

De nieuwste versnellingsboxen van Lenze kwamen tot stand nadat de ontwikkelaars van het Duitse bedrijf eerdere designs grondig hadden doorgelicht.

Alexander Pil
20 januari 2014

Op SPS IPC Drives in het Duitse Neurenberg presenteerde Lenze zijn nieuwe generatie kleine, lichtgewicht transmissies. De telgen van de G500-familie halen over hun hele bereik een efficiëntie van minstens 94 procent. De versnellingsbakken leveren een outputkoppel van maximaal 600 Nm. Dat is twintig procent meer dan in de vorige generatie transmissies van Lenze. Daarbij zijn ze ook twintig procent kleiner en veertig procent lichter.

De combinatie van de nieuwe G500-transmissies met Lenze Smart Motor is interessant voor lopende banden en material handling.

Bij de ontwikkeling van de G500-transmissies nam Lenze het design van eerdere oplossingen nog eens goed onder de loep. ‘We gingen terug naar de tekentafel en zetten vraagtekens bij alles wat we al hadden bereikt’, zegt Rune Friis-Knutzen, hoofd van Lenzes productontwikkeltak voor elektromechanische aandrijvingen. Door het design uit te knijpen en er geavanceerde calculatie- en simulatietools op los te laten, konden de Lenze-engineers de systemen nog verder optimaliseren. Zo slaagden ze er onder meer in om de functionaliteit in een compactere constructie te vangen, maar ook om de transmissies minder warmte te laten genereren waardoor ze langer meegaan.

Tijdens de lancering van de G500 op het hoofdkantoor in het Duitse Aerzen rekent R&D- en innovatiedirecteur Frank Maier voor wat de transmissies kunnen opbrengen. Hij heeft gekeken naar een geautomatiseerd magazijn waar alle robotkranen zijn uitgerust met vier of vijf transmissies. Met de nieuwe generatie hoeven die kranen zo’n zestig kilogram minder te vervoeren waardoor ze ieder 10 MWh per jaar besparen, oftewel zo’n vijftienhonderd euro.

Er zijn vier motoropties beschikbaar voor de G500-serie. Bij lage vermogens zijn IE1-motoren geschikt maar ook de koppeling met IE2-motoren is mogelijk. In toepassingen met een frequentieregelaar adviseert Lenze zijn eigen MF-motorreeks. Ook kunnen gebruikers de G500 verbinden met de Smart Motor die Lenze eerder dit jaar op de markt bracht. Volgens het bedrijf is deze combinatie vooral interessant voor bijvoorbeeld lopende banden en material handling door de vrij instelbare snelheid tussen vijfhonderd en tweeduizend toeren.

Shanghai

In het gebroken boekjaar 2012/2013 (1 mei 2012 tot 30 april 2013) realiseerde Lenze een omzet van 588 miljoen euro. Dat betekent een groei van bijna twee procent ten opzichte van de voorgaande periode. De stijging vertaalt zich niet in een hogere nettowinst. Onder de streep houdt Lenze 18 miljoen euro over. In 2011/2012 was dat nog 27 miljoen.

‘We zijn niet snel tevreden, maar gezien de marktbewegingen vinden we dit toch een positief resultaat’, aldus Lenze-CEO Erhard Tellbüscher. Dat de industrie het moeilijk heeft, toont hij aan met een rapport van VDMA over de machinebouwmarkt waarin die Duitse branchevereniging haar verwachtingen voor 2012 en de daadwerkelijk gerealiseerde omzetten naast elkaar legt. Wereldwijd had de industrie dat jaar met zeven procent moeten groeien maar het bleef slechts bij twee procent. Diezelfde trend is zichtbaar in de meeste landen. Dat het nog teleurstellender kan, bewijzen de cijfers voor België en Nederland. Daar had VDMA ingezet op respectievelijk vier en drie procent groei maar het werd vier en drie procent verlies.

Lenze kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Tellbüscher: ‘Voor 2013/2014 mikken we op een groei tussen de vijf en acht procent.’ Dat zou betekenen dat Lenze harder groeit dan de wereldwijde machinebouwmarkt, die volgens VDMA in 2013 met slechts een procentje zal stijgen. ‘Ook in de Benelux is er voor Lenze een goede ontwikkeling te zien’, aldus Tellbüscher, die geen details geeft.

Hoewel elke regio een ander startpunt heeft, constateert Lenze in Europa en Noord-Amerika positieve tendensen. Voor China zijn de verwachtingen minder gunstig. Dat land blijft echter stevig investeren in de automotivemarkt en Lenze denkt daarvan te kunnen profiteren. Reden genoeg voor het bedrijf om zijn productie- en assemblagelijn in China te vergroten tot zestienduizend vierkante meter. De fabriek in Shanghai die eind oktober zijn deuren opende, kan nu vrijwel alle producten uit de Lenze-catalogus afleveren.