Lenze herontwerpt transmissiesystemen

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

De nieuwste versnellingsboxen van Lenze kwamen tot stand nadat de ontwikkelaars van het Duitse bedrijf eerdere designs grondig hadden doorgelicht.

Op SPS IPC Drives in het Duitse Neurenberg presenteerde Lenze zijn nieuwe generatie kleine, lichtgewicht transmissies. De telgen van de G500-familie halen over hun hele bereik een efficiëntie van minstens 94 procent. De versnellingsbakken leveren een outputkoppel van maximaal 600 Nm. Dat is twintig procent meer dan in de vorige generatie transmissies van Lenze. Daarbij zijn ze ook twintig procent kleiner en veertig procent lichter.

Bij de ontwikkeling van de G500-transmissies nam Lenze het design van eerdere oplossingen nog eens goed onder de loep. ‘We gingen terug naar de tekentafel en zetten vraagtekens bij alles wat we al hadden bereikt’, zegt Rune Friis-Knutzen, hoofd van Lenzes productontwikkeltak voor elektromechanische aandrijvingen. Door het design uit te knijpen en er geavanceerde calculatie- en simulatietools op los te laten, konden de Lenze-engineers de systemen nog verder optimaliseren. Zo slaagden ze er onder meer in om de functionaliteit in een compactere constructie te vangen, maar ook om de transmissies minder warmte te laten genereren waardoor ze langer meegaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.