Lely rapporteert solide groei in 2020

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Ondanks Covid-19 was 2020 opnieuw een sterk jaar voor Lely met een recordomzet van 615 miljoen euro (tegen 606 miljoen in 2019). Deze omzetgroei is het resultaat van de continu toenemende wereldwijde acceptatie van automatisering in de melkveehouderij. Naast de gevestigde markten in Europa en Noord-Amerika kwam er extra groei uit Azië en Latijns-Amerika. De belangrijkste drijfveer achter deze sterke ontwikkeling was het succes van de robotproducten, met name de Lely Astronaut A5-melkrobot. Veehouders investeren daarnaast ook steeds meer in Lely’s geautomatiseerde voer- en mestverwerkingsoplossingen. Bovendien zorgt het groeiende aantal geïnstalleerde robots ook voor een sterke omzetgroei in consumables en services. Om die positie veilig te stellen, stegen de r&d-uitgaven van Lely in 2020 in lijn met de omzetstijging naar 6,5 procent van de omzet.

Lely-ceo André van Troost becommentarieert: ‘2020 is een ongebruikelijk en dynamisch jaar geweest. Als team hebben we laten zien veerkrachtig, flexibel en creatief te zijn, terwijl we te maken hadden met de uitdagingen van de pandemie. We hebben onze productiefaciliteiten in Maassluis en het Amerikaanse Pella op een veilige manier het hele jaar door operationeel gehouden, zodat ons bedrijf bleef draaien en we onze producten konden bouwen.’

Covid-19 heeft de wereldwijde zuivelmarkten aanzienlijk veranderd. Vraag en aanbod kwamen uit balans door de sterk verminderde vraag naar zuivelproducten buitenshuis en dit heeft ook een negatieve invloed op de wereldwijde melkprijzen. Stijgende voerkosten zorgen voor een verminderde winstgevendheid op melkveebedrijven. Dit zal waarschijnlijk voortduren in de eerste helft van 2021, maar herstel is verwacht in de tweede helft van dit jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.