Leekseek neemt Festo in arm bij lekkagebestrijding

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Leekseek sluit met Festo een exclusieve samenwerkingsovereenkomst om zijn opsporing- en reparatieservice voor lekken in persluchtinstallaties te versterken. De partners profiteren van op handen zijnde regelgeving voor energieverbruik en kooldioxide-uitstoot.

Lekken in persluchtinstallaties lopen snel in de papieren, maar bedrijven geven soms opvallend weinig prioriteit aan lekopsporing en -reparatie. ’Ze denken dat ze het zelf wel kunnen‘, zegt Harold Botinga, projectmanager bij Leekseek. Hij heeft de cijfers aan zijn kant en somt ze met plezier op – het is tenslotte zijn business. ’Een gaatje van een millimeter in doorsnede kost al snel duizend euro per jaar.‘ Botinga onderstreept dat het reduceren van het lekkageniveau vraagt om een gestructureerde en planmatige aanpak. ’We hebben het bij Leekseek over lekkagemanagement, wat veel meer is dan alleen lekkagedetectie.

Bij een verbruik van 10 kubieke meter perslucht per minuut bij 7 bar kost een lekkageniveau van 10 procent (het deel van de perslucht dat verloren gaat) per jaar al ruim 10 duizend euro. Is het lekkageniveau 40 procent dan schieten de kosten boven de 40 duizend euro uit. Voor echte grootverbruikers loopt het helemaal in de papieren. Leekseek zegt dat bedrijven met een lekkageniveau tussen de 20 en 30 procent (in de praktijk een realistisch cijfer) bij een verbruik van 100 kubieke meter per minuut perslucht, een verspilling met zich meebrengt van tussen de twee en drie ton euro‘s per jaar – ook weer bij 7 bar en 24 uurs-bedrijf. Het Zweedse bedrijf gebruikt voor lekopsporing een ultrasone techniek.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.