Lean subsidies

Marc Engels is algemeen directeur van het FMTC.

Leestijd: 2 minuten

België is momenteel voorzitter van de Europese Unie en dat zullen we weten ook. Er gaat geen week voorbij zonder een grote conferentie in Brussel. Begin september was het de beurt aan Industrial Technologies 2010, de ontmoetingsplaats voor iedereen die interesse heeft in het Europese onderzoeksprogramma rond nanowetenschappen, materialen en productietechnieken. Het klonk interessant en was naast de deur, dus ik ben maar eens gaan kijken.

Het programma bood een boeiend overzicht van innovaties in de industrie. Trends, subsidieprogramma‘s en projectresultaten, ze passeerden allemaal de revue. Een omgevingsvriendelijke, groene economie liep als een rode draad door het programma. Het noorden verliezen was echter makkelijk. Vooral het subsidiearsenaal is een kluwen waar een kat haar jongen niet in terugvindt: onderzoeksprojecten in het Zevende Kaderprogramma, factories of the future, publiek-private partnerships, Era-Nets, KIC‘s, JTI‘s, research voor mkb en mkb-associaties, Euramet, en ga zo maar door. Allemaal hebben ze hun specifieke criteria en eigen regeltjes. Deze spoedcursus Europese subsidiologie begon dan ook zijn tol te eisen.

Net toen de hoofdpijn de overhand dreigde te krijgen, kwam de voordracht van professor Hendrik Van Brussel als een verademing. In sneltreinvaart gaf hij een helder overzicht van een decennium onderzoek in intelligente productiesystemen. Maar de schok kwam op het einde: de kaderprogramma‘s hebben volgens de KU Leuven-professor tot een enorme hoeveelheid kennis geleid die nu echter nog industrieel moet worden toegepast. Ik viel bijna van mijn stoel. Zelfs met heel die Europese subsidiehandel slagen we er dus niet in om de opgebouwde kennis in praktijk te brengen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen