Landmacht test robots en autonome systemen bij lichte brigade

Marjolein de Wit-Blok is freelance journalist.

Leestijd: 6 minuten

Begin dit jaar is bij de Koninklijke Landmacht het Ras-initiatief gestart. Binnen deze eenheid wordt onderzocht welke mogelijkheden robots en autonome systemen hebben om de landmacht efficiënter en veiliger te maken. Na een inventarisatiefase waarin snel kennis is opgebouwd, is bij de 13 Lichte Brigade in Oirschot een start gemaakt met het testen van een klein aantal onbemande voertuigen, drones en radio’s voor het dragen van last en het inzetten van onbemande systemen als sensor.

De afgelopen jaren is het besef gegroeid dat kennis en innovatie binnen de Koninklijke Landmacht nodig is om voorop te kunnen blijven lopen in een wereld die zowel technisch en politiek als maatschappelijk snel verandert. Nu er ook meer financiële middelen beschikbaar zijn, heeft dit onderdeel van de krijgsmacht de mogelijkheden om concrete stappen te nemen. Binnen Ras (Robots and Autonomous Systems) wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de mogelijkheden die robots en autonome systemen bieden in de militaire context.

Projectleider majoor Martijn Hädicke: ‘We zijn begin 2018 gestart met een inventarisatiefase waarbij onder meer is gekeken naar de activiteiten die landen om ons heen ontplooien en naar de oplossingen die op dit moment beschikbaar zijn. Nu is het zaak om de potentieel meest belovende ideeën in de praktijk te testen.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.