Landbouw is hightech

Marc Engels is directeur van FMTC.

Leestijd: 2 minuten

Begin oktober was het Open Bedrijvendag in Vlaanderen. Voor dag en dauw was ik uit de veren om nog voor de massa een bezoekje te kunnen brengen aan Case New Holland. Het bleek geen overbodige luxe want die dag waren er meer dan tienduizend bezoekers met ellenlange wachtrijen tot gevolg.

De fabriek in Zedelgem is meer dan honderd jaar oud maar staat nog steeds aan de spits van de landbouwtechnologie. Elk jaar worden er enkele duizenden maaidorsers als een grote lego in elkaar gezet. De laatste productietechnologieën zijn er te zien: robotplooien, 3D-lasersnijden, robotlassen, optische metrologie, … Maar ook veel low-tech hulpmiddelen die de monteurs zelf hebben bedacht en de efficiëntie en de doorstroming in de manuele assemblage moeten verbeteren. En dat met een heel grote flexibiliteit: bijna geen enkele maaidorser is namelijk identiek.

Als je wat landelijk woont, is het resultaat van al die activiteit in je buurt te ontdekken. Imposante machines met maaiborden tot veertien meter breed, die op enkele centimeters nauwkeurig een veld afrijden en daarbij het graanverlies tot enkele procenten beperken. In weer en wind. Om dit mogelijk te maken zitten deze machines eivol met sensoren en software.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.