Laminator Holst haalt uitlijnprecisie van 70 micron

Alexander Pil
1 februari 2012

Onderzoekers van het Holst Centre hebben een nauwkeurige laminator ontwikkeld voor de roll-to-rollproductie van flexibele elektronica. Zulke schakelingen zijn opgebouwd uit meerdere laagjes. Die lagen worden vaak op aparte vellen geproduceerd en moeten daarna heel precies worden gestapeld om het uiteindelijke device te krijgen. Tijdens dit lamineerproces is het van belang dat alle aansluitingen exact op elkaar komen te liggen. Omdat de circuits steeds geavanceerder en kleiner worden, moet ook de uitlijning steeds nauwkeuriger.

De Holst-machine is in staat om twee opvolgende lagen uit te lijnen met een nauwkeurigheid van 70 micrometer. Holst nam het ontwerp voor zijn rekening, het Duitse Coatema verzorgde de productie van het apparaat. ’Onze systeem is de enige roll-to-roll-laminator die in staat is om separate vellen op een rol individueel uit te lijnen‘, aldus Holst-onderzoeker Irene Kaashoek. ’Deze aanpak helpt producenten de business rond flexibele elektronica verbeteren doordat we de verspilling van duur ruw materiaal beperken.‘

Holst denkt dat zijn controlestrategie ruimte biedt om de uitlijning verder te verbeteren. Door een geavanceerder mechanisch systeem in te voeren moet de nauwkeurigheid nog hoger kunnen.