Laat zelfrijdende auto’s meer gegevens opslaan, adviseert TNO

Nieke Roos
7 mei 2019

In een reeks aanbevelingen voor de Europese Commissie stelt TNO voor om extra informatie op te slaan in de edr’s (Event Data Recorders) van zelfrijdende auto’s. Volgens het kennisinstituut is die extra informatie essentieel bij de beoordeling van een crash, inclusief observatie, verwerking, prestaties en context. Zo kunnen aansprakelijkheidskwesties worden verholpen en, nog belangrijker, ongelukken in de toekomst worden voorkomen.

Edr’s, in de volksmond bekend als ‘zwarte dozen’, worden al vaak gebruikt in zelfrijdende voertuigen. In de meeste gevallen slaan ze echter alleen sensorische basisgegevens op. Maar aan de hand van deze gegevens is het onmogelijk om te achterhalen hoe de auto de waarnemingen heeft gebruikt om een ​​beslissing te nemen en of de gekozen actie correct is uitgevoerd.

Foto: TNO

Als onderdeel van een Europese studie over de veiligheid van niet-embedded software analyseerde TNO het juridische en zakelijke landschap met betrekking tot nieuwe geavanceerde technologieën in verband met digitalisering en kunstmatige intelligentie. Het heeft onder meer aanbevelingen gedaan voor het opslaan van informatie in edr’s voor wegvoertuigen en andere op ai-gebaseerde systemen zoals industriële robots en autonome schepen. De geregistreerde gegevens kunnen verder worden gebruikt voor training, veiligheidsbeoordeling, bewaking, voertuigdiagnostiek, testen en ontwikkeling.