‘Laat het fundamentele onderzoek niet ten onder gaan’

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Bedrijven en onderzoeksinstellingen doen te weinig aan fundamentele research, zegt Rob Munnig Schmidt tijdens zijn intreerede als hoogleraar Mechatronica aan de TU Delft. Kortetermijndenken viert hoogtij en Nederland verliest zijn vermogen om echt te innoveren. Hij pleit voor verandering van het huidige universitaire financieringsstelsel, dat te veel de nadruk legt op toegepast onderzoek.

Veel mechatronische systemen waar Nederland nu furore mee maakt, zijn tegenwoordig niet meer te ontwikkelen. Dat oordeelt Rob Munnig Schmidt in zijn intreerede als hoogleraar Mechatronica aan de TU Delft. ’De kennelijk niet meer te keren trend naar risicomijdend financieel beleid zorgt ervoor dat technisch onderzoek in de westerse landen en zeker in Nederland steeds vaker op de korte termijn gericht is, terwijl de concurrentie in Azië steeds vaker ook fundamenteel onderzoek doet. Gezien de grote waarde van de industrie voor de Nederlandse economie is dat een levensgevaarlijke ontwikkeling‘, zo sprak hij zijn toehoorders in de Delftse aula toe.

Volgens Munnig Schmidt durft het bedrijfsleven niet meer te investeren in fundamenteel onderzoek omdat het geen resultaat garandeert. Dergelijke risicodragende research is echter een vereiste voor innovatie. ’Juist de echt belangrijke ontwikkelingen zijn vaak onvoorspelbaar‘, zegt de kersverse hoogleraar Mechatronica. Hij haalt als voorbeeld Philips Natlab aan, waar hij zijn carrière begon. Onderzoekers kregen daar een hoge mate van vrijheid om onderzoek te doen dat niet direct toepasbaar was. Dit heeft geleid tot onder meer de compact disc en de lithografiemachines waar ASML op dit moment marktleider mee is. ’Het feit dat uit de industriële laboratoria zulke belangrijke ontwikkelingen zijn voortgekomen, geeft aan welke grote verantwoordelijkheid deze laboratoria hadden voor de innovatieve toekomst van ons land.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.