Kwartaalschade Tokyo Electron valt mee

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Tokyo Electron, ’s werelds een na grootste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie schoot het afgelopen kwartaal 11,0 miljard Yen, zo‘n 82 miljoen euro, de min in. Een jaar eerder schreven de Japanners een winst van 12,8 miljard Yen, het afgelopen kwartaal een verlies van slechts 2,1 miljard Yen. Toch is de stemming opgetogen. Analisten hadden gerekend op een nettoverlies van 63 miljard Yen.

De omzet daalde van 105,7 miljard Yen vorig kwartaal naar 68,9 miljard de afgelopen drie maanden. 44 procent van deze inkomsten kwam uit halfgeleiderapparatuur, 29 procent uit productiemachines voor displays en zonnecellen en de overige 27 procent uit de divisie voor elektronicacomponenten en netwerkapparatuur. Ter vergelijking, een jaar eerder lagen die aandelen op 73, 11 en 16 procent. Het orderboek voor halfgeleidermachines steeg in het afgelopen kwartaal echter flink, van 20,4 miljard Yen naar 48,7 miljard. Bij de divisie voor flatpanel-display- en zonnecelapparatuur was het beeld anders: stond er vorig kwartaal nog voor 6,4 miljard Yen aan bestellingen uit, de afgelopen drie maanden liep dat terug naar 1,4 miljard. De Japanners hebben voor de afdeling elektronicacomponenten en netwerkapparatuur deze cijfers niet vrijgegeven.

Als gevolg van de teruggelopen inkomsten gaat het bedrijf drie R&D- en productievestigingen in Japan sluiten. Twee ervan moeten in maart dicht, de derde in december volgend jaar. De activiteiten worden geconsolideerd in bestaande vestigingen. Naar verluidt, verhuizen de werknemers mee.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.