KVK: Veel ondernemers laten kansen liggen in smart industry

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Ondernemers profiteren nog te weinig van smart industry, de verregaande digitalisering in de bedrijfsvoering waardoor nieuwe manieren van produceren, nieuwe business modellen en nieuwe markten ontstaan. De sectoren industrie, luchtvaartindustrie, advisering en ict lopen voorop in kennis en implementatie van smart industry-ontwikkelingen. In deze technologische sectoren ziet ongeveer 60 procent van de ondernemers kansen met smart industry. In de niet-technologische sectoren is dit gemiddeld 30 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel onder tweeduizend ondernemers.

Claudia Zuiderwijk, voorzitter Raad van Bestuur Kamer van Koophandel, over de uitkomsten van het onderzoek: ‘Het laat zien dat een op de vijf ondernemers weleens van smart industry heeft gehoord. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar nog volstrekt te weinig om de vele kansen die er zijn optimaal te benutten. Meer bekendheid door met name praktische toepassingen ook buiten de technologiesector zijn noodzakelijk om het potentieel van slimme technologie beter te benutten.’

Het aantal bedrijven dat de afgelopen twaalf maanden nieuwe omzet met toepassingen van smart industry heeft gerealiseerd, is nog gering. Ongeveer 13 procent van de bedrijven geeft aan nieuwe omzet te hebben gerealiseerd. Per sector zijn de verschillen aanzienlijk. In de industrie realiseren 30 procent van de bedrijven nieuwe omzet. In de ict is dit 20 procent en de luchtvaartindustrie scoort met 35 procent het hoogst met nieuwe omzet. Vooralsnog brengt smart industry nog weinig geld in het laadje. Het gaat hierbij meestal om minder dan 10 procent nieuwe omzet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.