Kunststof ventielen Festo verwerken tot 1000 l/min

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Festo heeft een goedkoop polymeer alternatief gelanceerd voor de duurdere metalen ventieleilanden. De VB-serie bestaat uit vier uitvoeringen: QS 4, QS 6, QS 8 en QS 10. Het getal komt overeen met de diameter van de slangaansluiting op de ventielen, in millimeters. Hoe wijder de opening, hoe groter de luchtstroom door het ventiel mag worden. De VB‘s kunnen een debiet aan van tweehonderd tot duizend liter per minuut. De leverancier mikt met de systemen op luchtgestuurde machinebesturing en procesautomatisering.

De VB-modules klikken als lego aan elkaar. Het is mogelijk om een alleenstaand ventiel te gebruiken, maar Festo biedt ook de optie om tot maximaal 35 ventielen naast elkaar te zetten in een grote kleppencentrale. Zo kunnen ontwerpers de aansturing voor alle onderdelen in hun machines samenbrengen in één unit. De individuele modules zijn eenvoudig in een rail te klikken en daarna met één schroef vast te zetten aan de ondergrond.

Alle VB-systeempjes zijn uitgerust met minstens één ledje. Dat geeft aan dat de klep is aangestuurd. ’Er zijn echter situaties waarin dit te weinig beveiliging biedt‘, weet Henk Schooff van de technische ondersteuning voor Festo‘s ventieleilanden. ’Bij een noodstop valt de spanning weg in het kleppensysteem. Monostabiele ventielen die zijn uitgerust met een enkele led schakelen dan naar hun ruststand waardoor ook het machineonderdeel naar zijn uitgangspositie gaat. In sommige gevallen is dat niet erg, maar het kan gevaarlijke situaties opleveren. Denk maar eens aan een robotarm die ineens door de ruimte naar zijn nulpunt zweeft. We hebben daarom ook een bistabiele oplossing met twee leds. Daar verandert het ventiel niet van stand bij spanningsuitval, waardoor het machineonderdeel blijft stilstaan.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.