Kunstmatige spier is sterk, simpel en goedkoop

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw type actuator uitgedokterd dat een van de grote problemen binnen het veld van soft robotics oplost, namelijk de kracht die uitgeoefend kan worden. De kunstmatige spieren kunnen tot wel duizend keer hun eigen gewicht aan. Bovendien zijn ze simpel, spotgoedkoop en zijn geen hoge drukken of exotische materialen nodig, zo schrijven de onderzoekers van Harvard en het MIT in PNAS.

Soft robotics draait om mechanica en materialen die flexibel en minder rigide zijn dan traditionele robots. Een van de voordelen daarvan is dat de installaties makkelijker kunnen samenwerken met mensen omdat ze minder gevaar opleveren. Typisch wordt voor de zachte robotica gekeken naar materialen zoals plastic en rubber en naar alternatieven voor traditionele rigide actuatoren.

De nieuwe actuator gaat uit van een inwendige opvouwbare structuur, die zich normaal in uitgestrekte toestand bevindt. Dit kan bijvoorbeeld een veer zijn, maar ook een complexere origami-achtige structuur. Hier wordt een dunne huid van kunststof overheen gespannen. Wanneer de kunstmatige spier vervolgens vacuüm wordt getrokken, ontstaat er een interne spanning op de structuur waardoor die zichzelf opvouwt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.