Kuka-robots zorgen voor optimaal gepersonaliseerd zitcomfort

Alexander Pil
31 augustus 2016

Ortec Seating Solutions vervaardigt orthopedische zit- en ligortheses voor mensen met een handicap. Het bedrijf uit Gilze verzorgt de productie en de bekleding van de producten voor zijn klanten. Dit vereist massaproductie, in gepersonaliseerde vorm en een uiterst hoge mate van flexibiliteit. Om deze vorm van productie te realiseren breidde Ortec in samenwerking met Kuka uit met een robotinstallatie die autonoom instaat voor gepersonaliseerde massaproductie.

Elke individuele scan van een klant wordt ingelezen in een cam-pakket dat automatisch de freesbanen genereert en dit na een 3d visualisering doorstuurt naar de robot. Deze freest automatisch de gewenste vorm, waarna de orthesen zonder nabewerking voorzien worden van de stoffering of coating.

Voor een optimale autonomie zijn er in de installatie meerdere freesposities voorzien en is de robot uitgerust met een automatisch toolwisselsysteem en bijbehorend toolmagazijn. Meer complexe vormen of grotere producten kunnen op een draaitafel worden geproduceerd die eveneens door de robot wordt aangestuurd.