KSB levert hoogvermogenpompen energiecentrale Eemshaven

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

KSB gaat voor de nieuwbouw van de kolengestookte energiecentrale Eemshaven de ketelvoedingpompen leveren. De installatie aan de monding van de Eems omvat twee 800 MW-blokken voor opwekking van energie voor jaarlijks zo‘n 3,2 miljoen huishoudens. De opdracht ter waarde van meerdere miljoenen euro‘s omvat twee eenheden die elk bestaan uit een turbinegedreven ketelvoedingpomp, een boosterpomp, een minimumflowsysteem en geluidsisolerende omkasting. De pompen worden aangedreven door regelbare stoomturbines waarvan het toerental kan variëren van 2400 tot 4680 en kortstondig zelfs tot 5400 toeren/min.

Afhankelijk van het bedrijfspunt bedraagt het aandrijfvermogen per eenheid maximaal 38.265 kW. De pompen behoren daarmee wereldwijd tot de meest krachtige ketelvoedingpompen die ooit zijn gebouwd, aldus KSB. De capaciteit van elke pomp zal circa 2500 m3/uur gaan bedragen. De geplande bedrijfsdruk ligt rond de 350 bar terwijl de temperatuur van het te transporteren medium circa 190 graden Celsius bedraagt.

KSB levert 100-procentpompen aan de Eemshaven. Dat wil zeggen dat er geen redundante eenheden worden gebruikt. De hoofdpomp is daarom voorzien van temperatuurbewaking- en trillingsensoren. Hiermee wordt de operator voortdurend geïnformeerd over de toestand van alle technisch relevante onderdelen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.