KSB introduceert magneetgekoppelde pomp voor procestechniek

Alexander Pil
16 september 2014

KSB heeft de jongste generatie van zijn Magnochem-magneetkoppelingspompen op de markt gebracht. De vernieuwde serie, die 52 pompgroottes omvat, onderscheidt zich vooral door een grote capaciteit per pompgrootte en een laag energieverbruik. Stelt de fabrikant. De pompen voldoen in alle kenmerken aan de Iso2858/EN 22858/Iso5199-normen.

De KSB-constructeurs hebben extra aandacht besteed aan het ontwerp van de magneetkoppeling en aan de circulatie van de koel- en smeerstromen. Zo kan de gebruiker kiezen tussen vier verschillende uitvoeringen. Deze variëren van een eenvoudige inwendige circulatie tot een zogenaamde dead-end-uitvoering met hulphydrauliek. Als optie kan een uitwendige warmtewisselaar worden gemonteerd. Op die manier kan het aggregaat worden ingezet voor het verpompen van polymeriserende, klonterende en kristalliserende alsmede licht kokende vloeistoffen.

Behalve metallische materialen zoals Hastelloy of titaan zijn ook bussen van zirkoonoxide leverbaar. Dit materiaal is zeer corrosiebestendig en veroorzaakt geen wervelstromen als er een magnetisch veld doorheen gaat. Op die manier zijn er geen onnodige, vermogensverminderende warmteverliezen, die een nadelige invloed op het rendement hebben. Als magneetmateriaal hebben de constructeurs kobalt-samarium gekozen, omdat dit zeer temperatuurbestendig is en zeer goede magnetische eigenschappen vertoont.

Een gediamanteerde glijlagering zorgt bij gebrek aan smering voor goede eigenschappen om drooglopen te voorkomen. In combinatie met de opstelling van het radiale glijlager komt dit de bedrijfszekerheid van de pompen ten goede. Voor iedere pompgrootte zijn meerdere koppelingsgroottes leverbaar. Daarmee wordt onnodige overdimensionering van de magneetaandrijving voorkomen. De pompen lopen trillingsarm, omdat elke rotor tijdens de productie statisch én dynamisch wordt gebalanceerd.