Kruisbestuiving

Alexander Pil is hoofdredacteur van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Nederland is een klein, dichtbevolkt land en we moeten elke vierkante meter dus nuttig besteden. Ik vraag me daarom wel eens af of Nederland wel een goede plek is voor landbouw en veeteelt. Natuurlijk, in het buitenland staan de Nederlanders bekend om exportsymbolen zoals kaas en tulpen, maar hebben we er wel genoeg ruimte voor? Hoewel Nederland zeker nog niet vol is, merken we aan de files elke dag opnieuw dat het langzaam dichtslibt. Met bijna zeventien miljoen landgenoten kunnen we de beperkte ruimte toch zeker wel beter gebruiken dan om graan te verbouwen of om koeien te laten grazen? Is het niet efficiënter om dat soort commodity‘s te importeren uit bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of desnoods Oekraïne? Waarom zouden we onze kostbare grond eraan opofferen?

Onlangs kreeg ik een rapport van ABN Amro voor mijn neus dat me anders naar de zaak deed kijken. In het document hebben de auteurs Wilbert Hilkens en David Kemps een grafiekje opgenomen over productie-efficiency. Wat blijkt? Nederland haalt een gemiddelde toegevoegde waarde per hectare van 4248 euro, waar het Europees gemiddelde op een schamele 867 euro ligt (cijfers 2005). Dat scheelt bijna een factor vijf! En dat ligt niet alleen aan Oost-Europa want landen zoals Duitsland en Frankrijk presteren allebei heel gemiddeld (België doet het met ongeveer 1600 euro goed). Nederlandse boeren steken met kop en schouders boven hun Europese collega‘s uit. Ook als je kijkt naar de toegevoegde waarde per FTE zitten ze dik vier keer boven het gemiddelde.

Als je het wat breder trekt naar de topsector Agro & Food, wordt het helemaal leuk. Die industrie genereert jaarlijks zo‘n 48 miljard euro aan toegevoegde waarde, aldus een rapport van het bijbehorende topteam. Daarvan komt 29 miljard direct door de primaire productie, verwerkingsindustrie en toeleveranciers (de rest is handel, retail en horeca). Met een marktaandeel van 7,5 procent is Nederland na de Verenigde Staten het grootste exportland voor agro- en foodproducten. Neem even een momentje om dat op u te laten inwerken. De op een na grootste exporteur ter wereld. Let wel: absoluut gezien, niet geschaald naar oppervlakte of aantal inwoners.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.