Kritieke infrastructuur wacht harde security-les

Pieter Edelman
Leestijd: 8 minuten

De laatste jaren bleken de systemen die onze bruggen, sluizen, energiecentrales en fabrieken aansturen veelal te bestempelen als ‘gatenkaas’ wanneer het op beveiliging aankomt. En hackers hebben de weg naar deze kritieke infrastructuur al gevonden. Een makkelijke oplossing is er niet, maar er kunnen wel maatregelen worden getroffen.

Pak ’m beet vijf jaar geleden betekende IT-beveiliging nog gewoon computerbeveiliging. Problemen betekenden dat je een virus op je pc had, een hacker was iemand die zich vooral bezig hield met het ontfutselen van uw creditcardgegevens. Een overzichtelijk probleem – te meer aangezien veel Nederlanders toch geen creditcard hebben en de maatschappijen goed zijn verzekerd.

Maar die tijd is voorbij. De traditionele hacker – iemand die erop gebrand is om uit te zoeken hoe iets werkt – was altijd al geïnteresseerd in veel meer dan pc’s en de laatste jaren heeft die belangstelling een hoge vlucht genomen. Op de hedendaagse hacker/security-conferenties is zo’n beetje alles wat elektronisch is vogelvrij. Deursloten, insulinepompen en gsm-verbindingen blijken keer op keer beveiligingsproblemen te bevatten, die in de verkeerde handen ernstige problemen opleveren voor personen. Afgelopen zomer stonden vooral autobeveiligingen in de belangstelling, met nog een schandaaltje toen de Britse rechter op last van de Volkswagen Groep een aantal Nijmeegse onderzoekers verbood om over problemen in elektronische startonderbrekers te praten.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.