Kritiek en schouderklopjes

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

De aanhoudende stroom verkeerde voorspellingen van het Centraal Planbureau en de invloed daarvan op het regeringsbeleid schaadt de Nederlandse hightech-systeemindustrie. De voorspellingen van de CPB-macro-economen vertraagden in 2009 de besliskracht van het kabinet en bezorgden de hightech een slecht imago. De deeltijd-WW werd bekritiseerd en het zou ook niets worden met de banengroei in de techniek. Het probleem is dat het CPB door zijn helikopterwerkwijze cruciale en kenmerkende wetmatigheden en signalen voor hightechmarkten over het hoofd ziet.

Zo kijkt het CPB naar de hele Nederlandse sector metaalelektro, het constateert daar nauwelijks groei, maar gooit daarbij ook het kind met het badwater weg. De hightech-systeemindustrie draait al tien jaar beter dan de metaalelektro als geheel. Wat zeg ik, inmiddels is een start gemaakt van wat wel eens een forse groeispurt zou kunnen worden.

Nederland heeft talloze kerngezonde hightechbedrijven met bovendien een uitstekend uitgangspositie in nieuwe groeimarkten. De FME en het High-Tech Systems Platform hameren er al jaren op dat er voor die toekomstige groei goed opgeleide technici nodig zijn. De in de pers breed uitgemeten negatieve signalen van het CPB doen het imago van de hightech geen goed. De hightech-systeemindustrie roert zich intussen. De kritiek is niet mals. Ook de regering krijgt ervan langs. Nederlandse hightechbedrijven – samen goed voor een jaarlijkse instroom van pakweg twintig miljard euro – voelen zich miskend.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen