Koop je machines as a service

Robbrecht van Amerongen
Leestijd: 3 minuten

Je bedrijf maakt vast gebruik van software-as-a-service: softwareapplicaties in de cloud zoals bijvoorbeeld Office365 of een online crm- of hrm-systeem. In plaats van een eenmalige hoge investering in licenties betaal je per maand. De softwareleverancier zorgt ervoor dat de software automatisch updates krijgt, daar hoeft je als klant geen enkele actie meer op te ondernemen. Een prachtig model, dat net zo goed van toepassing kan zijn op machines: machine-as-a-service (maas). Wat betekent dit model voor machinefabrikanten en hun klanten?

De belangrijkste voorwaarde voor machine-as-a-service is dat de machines op afstand zijn uit te lezen. Dat kan bijvoorbeeld met sensoren. Op deze manier kan de leverancier op afstand zien hoe de machines of apparaten functioneren: zit er nog genoeg smeermiddel in? Hoeveel draaiuren heeft dit apparaat gemaakt? Genereert het plotseling meer trillingen of meer geluid of gebruikt het meer stroom? Op basis van deze data kunnen leveranciers voorspellen wanneer de machine onderhoud nodig heeft. Ze kunnen advies over onderhoud mee verkopen als dienst. Of ze kunnen de hele machine als dienst leveren, inclusief alle onderhoud.

In dat geval spreken we over machine-as-a-service. Een klant investeert dan niet meer eenmalig vele miljoenen in een machine die hij voor tien of vijftien jaar aanschaft, maar betaalt voor een dienst, inclusief onderhoud. Hij wint daarmee aan flexibiliteit. Stel je een soepfabrikant voor die zijn product zowel in blik als in zak verpakt. Nu is soep in blik nog zijn grootste markt, maar hij ziet dat de vraag verschuift naar soep in zak.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen