Koeien van fouten

Jan Smolders is advocaat bij Dohmen Advocaten.

Leestijd: 4 minuten

Boer Henk wil zijn bedrijf verplaatsen. Op de nieuwe locatie moeten zijn machines natuurlijk wel goed worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Hij belt met netbeheerder Liander. Die geeft aan dat boer Henk een aansluiting kan aanvragen op www.aansluitingen.nl. Boer Henk vult het formuliertje in, inclusief een opdracht tot aarding. Aansluitingen.nl speelt het verzoek door aan Liander dat boer Henk een offerte doet. Het woord ’aarding‘ ontbreekt daar maar boer Henk tekent toch. Daarna krijgt hij nog een bevestigingsbrief.

Liander gaat aan de slag en sluit de binneninstallatie – die eerst op een aggregaat zat – aan op het net. Daarna doet een aantal apparaten het niet goed meer, waaronder de melkrobot. De koeien raken gewond, de melkproductie is lager en boer Henk heeft dus schade. Eerst klaagt boer Henk bij de monteurs en installateurs. Die kunnen niets vinden. Dan klopt hij aan bij Liander. Die kijkt in de meterkast en ziet dat de installatie van boer Henk wel een eigen aarding heeft, maar niet is aangesloten op de aarde of zogenoemde PEN-leiding van Liander (netaarding). Netaarding erop, oude pompen vervangen, probleem opgelost. Maar ja, boer Henk heeft wel schade. De schade aan de machines (melkrobot, mestrobot) is maar tweeduizend euro, de rest viel onder de garantie. De schade door uierontsteking (dierenarts, afgevoerde koeien) wordt geschat op zo‘n 25 duizend euro.

De deskundige van boer Henk en de installateur van Liander spreken elkaar tegen: de installateur van Liander zegt dat het aan vervuiling op de stroomleiding ligt door enkele apparaten van boer Henk, en dat de netaarding de invloed daarvan dempt maar de oorzaak niet wegneemt. De deskundige van boer Henk zegt dat het aan het ontbreken van netaarding lag, want de door Liander aangewezen stoorzenders waren een paar keer vervangen en het probleem bleef bestaan tot de aansluiting op de netaarding. Liander geeft aan dat het niet verplicht was de installatie van netaarding te voorzien. En als het dat wel verplicht is, dan zijn de storingen het gevolg van de verkeerde inrichting van de installatie van boer Henk en onjuiste afstelling van de daarop aangesloten apparatuur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen