KNAW pleit voor meer samenwerking tussen universiteiten

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Niet alleen meer geld voor, maar ook meer samenwerking tussen universiteiten. Dat bepleiten KNAW-president José van Dijck en haar beoogd opvolger Wim van Saarloos in het essay Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven. De Nederlandse wetenschap doet het dankzij investeringen in het verleden nog goed, maar het is niet vanzelfsprekend dat dat zo blijft. ‘We kijken als het ware in de achteruitkijkspiegel. Vóór ons ziet de weg er zorgelijker uit. Bijna dagelijks spreken wij jonge en ervaren wetenschappers die aan den lijve voelen hoe hoog de druk in het Nederlandse onderzoekssysteem is opgelopen. Op de naden beginnen haarscheuren te ontstaan’, aldus de auteur in het voorwoord.

Van Dijck en Van Saarloos voelen weinig voor het creëren van een of enkele topuniversiteiten. Liever zien zij dat instellingen slimmer samenwerken om de kwalitatieve hoogvlakte in stand te houden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.