KMWE eerste bewoner Brainport Industries Campus

Alexander Pil
10 februari 2015

Brainport Industries Campus, het bedrijventerrein voor de hightech maakindustrie in Eindhoven Noord-West, wordt realiteit. Op 2 februari hebben bestuurders van de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de coöperatie Brainport Industries en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij het startsein gegeven om de Brainport Industries Campus (BIC) te ontwikkelen. KMWE verhuist als eerste naar de campus. De planning is om in 2016 te starten met de aanleg.

Brainport Industries Campus (BIC, eerder ook wel Brainport Innovatie Campus genoemd) is een campusontwikkeling van bijna tweehonderd hectare in Eindhoven Noord-West. BIC komt langs de A2, dichtbij de luchthaven. De campus is belangrijk voor de concurrentiepositie van de regio Eindhoven, denken de initiatiefnemers. Door het samenbrengen van de hightech maakbedrijven kan er makkelijker kruisbestuiving plaatsvinden. Bedrijven kunnen faciliteiten en services delen. Daardoor ontstaan betere oplossingen en vindt er sneller open innovatie plaats. Dat komt de marktkansen van de betrokken bedrijven ten goede. Bovendien zal een aantal opleidings-, ontwikkel– en prototypingfaciliteiten in de campus worden geïntegreerd. De bedrijven gaan in samenwerking met het middelbaar en hoger onderwijs studenten mogelijkheden bieden voor opleiding en research.

Het gaat om een bedrijvencomplex nieuwe stijl waarin de industrie meer verbonden is met de wereld van it en big data. Productinnovaties moeten snel in de markt worden gezet om de sterke concurrentie positie te behouden. Het is ook in lijn met het Vanguard-initiatief om de maakindustrie in Europa op een vernieuwende manier te laten heropleven.

Marc Hendrikse, voorzitter van de coöperatie Brainport Industries, is van mening dat de komst van de campus een belangrijke stap is: ‘Onze leden hebben herhaaldelijk aangedrongen op de mogelijkheid om intensiever samen te kunnen werken en om een podium te hebben om hun vakmanschap internationaal te kunnen etaleren. Dat kan niet in de bestaande situatie.’

KMWE-ceo Edward Voncken vult aan: ‘We praten bovendien niet alleen over de realisatie van de campus maar ook van de fabrieken van de toekomst. Deze fabrieken zijn er in deze vorm nog niet en hebben duidelijk meerwaarde ten opzichte van de bestaande productiefaciliteiten. Dit alleen maakt het al een goede investering. Daarnaast biedt de campus en de nabijheid van bedrijven uit de gehele toeleverketen de mogelijkheid tot een unieke manier van samenwerking die enkel en alleen mogelijk is als bedrijven letterlijk naast elkaar liggen. We hebben hiermee een unieke mogelijkheid om alle innovatieve productieprocessen en logistieke kennis te combineren met een flexibel en groen bouwconcept op een unieke locatie.’

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!