Kleine ondernemers en zelfstandigen bouwen zelf beademingsmachines

Jessica Vermeer
Leestijd: 1 minuut

In de strijd tegen het coronavirus kunnen beademingsmachines van levensbelang zijn. Verschillende bedrijven schalen hun productie op en universiteiten werken aan alternatieve beademingsapparatuur. Sommige kleine bedrijfjes en zelfstandigen doen nu een duit in het zakje.

Frans Fransen, een ondernemer uit Deurne, automatiseerde een handmatig beademingsapparaat met een knijpballon. Normaal gesproken levert hij perslucht aan bedrijven. Deskundigen uit Delft en Leiden hebben zijn geïmproviseerde apparaat beoordeeld. Zij hadden geen tijd voor een uitgebreide officiële keuring, maar bepaalden dat het in geval van uiterste nood mag worden gebruikt. Een Linkedin-video van Fransens prototype werd al meer dan tachtigduizend keer bekeken.

Net over de grens in Aalst werken broers Jan en Stijn Herregodts aan een alternatief dat in korte tijd en op grote schaal kan worden geproduceerd. Ze zijn respectievelijk arts in opleiding en doctorandus robotchirurgie aan de Universiteit van Gent. De beperkte beschikbaarheid van beademingstoestellen in zwaar getroffen regio’s motiveerde hen om met een alternatief te komen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen