Kleine ondernemers en zelfstandigen bouwen zelf beademingsmachines

Jessica Vermeer
26 maart 2020

In de strijd tegen het coronavirus kunnen beademingsmachines van levensbelang zijn. Verschillende bedrijven schalen hun productie op en universiteiten werken aan alternatieve beademingsapparatuur. Sommige kleine bedrijfjes en zelfstandigen doen nu een duit in het zakje.

Frans Fransen, een ondernemer uit Deurne, automatiseerde een handmatig beademingsapparaat met een knijpballon. Normaal gesproken levert hij perslucht aan bedrijven. Deskundigen uit Delft en Leiden hebben zijn geïmproviseerde apparaat beoordeeld. Zij hadden geen tijd voor een uitgebreide officiële keuring, maar bepaalden dat het in geval van uiterste nood mag worden gebruikt. Een Linkedin-video van Fransens prototype werd al meer dan tachtigduizend keer bekeken.

Foto: Jan en Stijn Herregodts

Net over de grens in Aalst werken broers Jan en Stijn Herregodts aan een alternatief dat in korte tijd en op grote schaal kan worden geproduceerd. Ze zijn respectievelijk arts in opleiding en doctorandus robotchirurgie aan de Universiteit van Gent. De beperkte beschikbaarheid van beademingstoestellen in zwaar getroffen regio’s motiveerde hen om met een alternatief te komen.

Productie van complexe toestellen duurt te lang, dus richtten ze zich op een ontwerp dat zo snel mogelijk op grote schaal kan worden geproduceerd. Alleen de essentiële functies werden meegenomen. Verder maakten ze alleen gebruik van materialen die ruim beschikbaar zijn in de niet-medische industrie. Hun eerste prototype werd succesvol getest aan de hand van een medische testoptelling in een operatiezaal. Inmiddels werken ze aan een optimalisatie van het ontwerp voor serieproductie.