Kleine jongens aan de bak

Dennis Schipper is CEO van Demcon.

Leestijd: 3 minuten

Als ondernemer in de mechatronica lees ik het Financieele Dagblad. Niet alleen om op de hoogte te blijven van het financieel-economische nieuws, maar ook om te volgen hoe er over ’mijn‘ bedrijfstak wordt geschreven. Want ik weet dat bestuurders in Den Haag en omstreken vooral langs die weg worden geïnformeerd. Het FD is dan ook mede bepalend voor het beeld dat de politiek heeft van de hightechindustrie. Ik word dus ook niet vrolijk als het FD boven een artikel over het innovatieprogramma Point-One kopt ’Kleine jongens voelen zich buitenspel gezet bij innovatiesubsidie‘.

Ook al heb ik met Demcon grote ambities, met 75 medewerkers moet je toch wel spreken van een kleine jongen. Toch ik voel mij allesbehalve buitenspel gezet. Sterker nog, er is pas groen licht gegeven voor een Point-One-project, Mivado geheten, met als projectpartners Demcon, Bronkhorst High-Tech (220 medewerkers), FMS (10 medewerkers) en twee vakgroepen van de Universiteit Twente. Kortom, allemaal MKB‘ers en een academische partner, maar in geen velden of wegen een grote uitbesteder te bekennen, terwijl de teneur in de media toch is dat Point-One een speeltje is voor de grote jongens (lees: ASML, Fei, Océ, Philips).

Mijn ervaring is anders dan wat het FD-artikel richting Den Haag toetert. Een kleine jongen met een goed projectvoorstel, passend in de roadmap van Point-One, komt wel degelijk aan de bak. En ik moet nog een andere boodschap uit het FD-artikel corrigeren. De beoordeling van projectvoorstellen en subsidietoekenning gebeurt niet door Point-One maar door Agentschap NL in een eerlijk proces. Dit overheidsorgaan kent daar een onafhankelijke commissie voor. Dus niets grote jongens die zelf de pot met geld verdelen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen