Kleine drones kunnen rfid-magazijn inventariseren

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van het MIT Media Lab hebben uitgedokterd hoe drones en rfid praktisch ingezet kunnen worden in magazijnen. Passieve rfid-labels bieden natuurlijk al sinds jaar en dag een goede manier om de opgeslagen spullen te identificeren, maar niet om te bepalen wat er allemaal aanwezig is of waar spullen gebleven zijn, want de labels zijn hooguit over een afstand van enkele meters uit te lezen. Een drone zou in principe de rekken af kunnen gaan, maar de apparatuur die nodig is om de labels van een afstandje uit te lezen is daar weer te zwaar voor; de drones zouden te groot worden voor veilig gebruik tussen de medewerkers.

Het Rfly-systeem van de MIT-onderzoekers lost dit op door de drones alleen te voorzien van een zendontvanger die signalen van de zware uitleesapparatuur op de grond doorstuurt naar de labels en vice versa. Dat brengt wel de nodige hoofdbrekens met zich mee rond signaalbewerking. Zo zijn er maar liefst vier gelijktijdige signalen op dezelfde frequentie actief; van lezer naar drone, van drone naar label, en weer beide stappen de andere kant op. Een signaalverwerkingssysteem aan boord van de vliegtuigjes moet dat oplossen.

Bovendien willen de onderzoekers de plaats van de spullen kunnen bepalen. Dat gaat normaal met een antenne-array, waarmee de richting van het signaal bepaald kan worden door het faseverschil bij elke antenne te vergelijken. Een drone kan dat ook doen op verschillende punten te meten. Maar de ontvanger op de grond moet het doorgestuurde signaal wel compenseren voor de positie van de drone. Daarvoor wordt elk vliegtuigje ook uitgerust met een eigen label waarvan het signaal gemeten kan worden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.