Klagen over het onderwijs is in de mode

Marcel van Haren is branchemanager bij Feda en programmamanager van het FME-cluster Agro & Food.

Leestijd: 3 minuten

In mijn werk gaat er geen dag voorbij of er is wel iemand die klaagt over het onderwijs of een mening heeft over hoe het anders zou moeten. Ondernemers klagen steen en been dat er van de scholen geen fatsoenlijk opgeleide leerlingen komen. Zowel op mbo- als hbo-niveau komt er kennelijk weinig goeds van de opleidingen af, als je de geluiden moet geloven.

Als je naar het technisch onderwijs kijkt, valt er inderdaad ook wel wat op af te dingen, maar de schuld hiervan is niet alleen maar af te wentelen op het onderwijs en de overheid. Bedrijven willen briljante vakspecialisten rechtstreeks vanuit de schoolbanken krijgen, waarin bij voorkeur geen cent meer hoeft te worden geïnvesteerd. Als dat de norm is, dan begrijp ik dat scholen daaraan niet kunnen voldoen. Het bedrijfsleven is in hoge mate gespecialiseerd, dus verwachten dat scholen kunnen voorzien in voldoende opgeleide studenten voor dat enorme palet aan niches, is volgens mij een utopie.

In het verleden hadden bedrijven eigen bedrijfsscholen of cursustrajecten om in de opleiding van hun vakgebied te voorzien. Dit is in het kader van efficiency en bezuinigingen grotendeels verdwenen, al zie je de afgelopen tijd daar wel weer wat van terugkomen. Destijds was de deal met de overheid eigenlijk dat bedrijven hun deel van de onderwijstaak onderbrachten bij de overheid. In ruil daarvoor moest wat meer belasting worden betaald en werd voor het bedrijfsleven betrokkenheid bij het vaststellen van de inhoud van de opleidingen afgesproken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.