KLA-Tencor telt ruim driehonderd miljoen neer voor Leuvens Icos

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

KLA-Tencor wil Icos Vision Systems overnemen voor 313 miljoen euro. Icos is marktleider in inspectiesystemen voor back-endprocessen in de chipfabricage. Het Leuvense bedrijf levert systemen voor onder meer het opsporen van fouten in bedrading, zonnecellen en lichtgevende diodes. Het overgrote deel van Icos‘ omzet (vorig jaar 73 miljoen euro) komt uit inspectietools voor wafers en chipverpakkingen. Daar is het ’verreweg marktleider‘, aldus marktonderzoeker Dataquest. Als de acquisitie groen licht krijgt, dan neemt KLA-Tencor ook een stevige positie in op de snelgroeiende markt voor back-end-IC-productietechnologie.

Volgens Dataquest zijn vooral de inspectiegereedschappen voor hele wafers belangrijk voor KLA-Tencor. ’Die zal KLA-Tencor aggressief gaan vermarkten in de sterk groeiende markt‘, aldus analist Mark Stromberg van het onderzoekbureau. Hij wijst erop dat verpakkingsprocessen voor chips inmiddels een belangrijke rol spelen in de miniaturisatie van geheugens en logische schakelingen. De trend is dat er steeds meer waarde gaat zitten in omhullingen en verbindingen binnen verpakkingen. Dit komt door de invoering van systeemverpakkingen, 3D-stapelingen van geheugenchips, multichipverpakkingen en verpakkingen op waferniveau. ’In 2005 zat 15 procent van de totale kosten van een chip in de verpakking. Dat zal groeien naar 20 procent in 2011‘, aldus Dataquest.

De inspectiemachines van Icos stellen KLA-Tencor in staat om in deze opkomende markten te concurreren. De verwachting is dat de miniaturisatieslag in de back-end nauwkeurigere inspectie zal vragen. KLA heeft deze technologie in huis.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.