‘Kijk buiten de grenzen van je eigen koninkrijkje’

Alexander Pil
Leestijd: 10 minuten

Na een jarenlange Philips-carrière en een twaalfjarige aanstelling aan de TU Delft heeft hij sinds dit jaar zijn handen vrij voor zijn eigen adviesbureautje. Met Mice komt hij over de vloer bij legio Nederlandse, Europese en Amerikaanse mechatronicabedrijven. ’Af en toe sla ik iemand op zijn kop als hij het niet goed doet.‘ Jan van Eijk over het doorbreken van de hokjesgeest, automotive en robotica als kansen voor Nederland en het belang van een goede cursus.

In januari nam hij afscheid van de TU Delft. Sinds 2000 was Jan van Eijk er deeltijd hoogleraar Advanced Mechatronics. Deze functie bekleedde hij naast zijn baan bij Philips, waar hij tussen 1991 en 2007 het gezicht was van de mechatronica-activiteiten. Als hij niet op vakantie is – het liefst rijdt Van Eijk in zijn camper met zijn vrouw en twee honden kriskras door Europa – besteedt hij het leeuwendeel van zijn tijd nu aan Mice, zijn eenmanszaak die advies geeft over mechatronische ontwikkeling.

Mice staat voor ’mechatronic innovation and concept engineering‘, maar de naam refereert ook aan de manier waarop Van Eijk bij Philips illustreerde hoe mechatronische systeemontwikkeling volgens hem vooral niet moet. ’Je kunt een muis zuiver mechanisch vangen zoals met een normale muizenval; het kan ook elektrisch, chemisch, thermisch, pneumatisch of hydraulisch‘, legt Van Eijk uit op het kantoor van MI Partners, waar hij een dag in de week werkt. ’Als je een techneut vraagt om een probleem op te lossen zoals ’Hoe vang ik een muis?‘, zal hij altijd vanuit zijn eigen discipline op zoek gaan. Dat is logisch, maar het leidt wel naar een suboptimaal antwoord. Je moet dus communiceren met andere vakgebieden om tot het optimum te komen. Dat is de grote uitdaging.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.