Kies je vaste of wegneembare afscherming?

Joris van Iersel is adviseur machineveiligheid bij D&F Consulting.

Leestijd: 4 minuten

Met de ondertekening van de verklaring van overeenstemming en het aanbrengen van het CE-typeplaatje claimen machinebouwers dat ze voldoen aan alle eisen die volgens de Europese richtlijnen gelden. Maar kennen ze echt alle nieuwe eisen? De inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) is wel precies op de hoogte en zal de fabrikanten erop afrekenen. Joris van Iersel gaat in op een deelgebied: afschermingen.

Sinds 29 december 2009 is de Machinerichtlijn 2006/42/EG opgenomen in de Nederlandse warenwet in het besluit Machines. Weinig bedrijven realiseren zich dat het toepassingsgebied van de Machinerichtlijn is uitgebreid. Hiermee wordt vanuit Europa een duidelijke trend ingezet. Steeds meer zaken worden centraal geregeld en vastgelegd in wetgeving. Omdat in het verleden veel ongevallen gebeurd zijn met veiligheidsgerelateerde onderdelen dienen deze aan strengere eisen te voldoen. Het gaat soms zelfs zover dat een fabrikant een notified body dient in te schakelen om componenten te voorzien van een veiligheidscertificaat.

Veiligheidscomponenten waren ook al opgenomen in de vorige uitgave van de Machinerichtlijn. De definitie van een veiligheidscomponent is in de huidige richtlijn echter nader verklaard. In de bijlagen is een indicatieve lijst opgenomen waarmee fabrikanten zelf kunnen bepalen of hun product in deze categorie valt. De lijst is echter niet compleet; het is mogelijk dat een bedrijf met de gegeven definities zelf tot de conclusie komt dat het product een veiligheidscomponent is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen