Kersverse Delftse prof wil eigen autonome auto ontwikkelen

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Sinds begin april bekleedt Dariu Gavrila de nieuwe leerstoel Intelligent Vehicles aan de faculteit Mechanical, Maritime and Materials Engineering (3ME) van de TU Delft. Een van zijn speerpunten is de ontwikkeling van een eigen autonome auto, zo vertelde hij vorige week aan BNR. Daarbij focust hij op meer intelligentie aan boord, zodat het voertuig ook zelfstandig kan blijven rijden als de ondersteunende (communicatie-)infrastructuur wegvalt.

Qua sensoriek in de auto richt Gavrila zich op video, radar en lidar. ‘Autonome systemen moeten enorm robuust zijn. De wagens die nu rondrijden, doen dat nog met assistentiesystemen op basis van video en radar, maar voor echte autonomie denk ik dat je drie complementaire sensoren nodig hebt, dus ook lidar’, zei hij tegen BNR.

Om adequaat te kunnen reageren op de weg moet Gavrila’s autonome auto gedetailleerde kennis hebben over zijn medeweggebruikers. Die kennis wil de kersverse prof vergaren door heel veel rond te gaan rijden in steden en daarbij heel veel data te verzamelen over verschillende verkeersdeelnemers. ‘Met machine learning wil je patronen herkennen zodat je weet wat hun typische gedrag is.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.