Kennispotpourri

Joost Backus is redacteur bij Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

Supernieuws: de provincie Limburg wil de komende tien jaar vijfhonderd miljoen euro investeren in de ’Kennisas Limburg‘. Als ik verder lees, begin ik me toch wat minder super te voelen. Het lijkt wel of iedereen op de hightechsystementrein wil springen. Eindhoven en omgeving staan met hightech in de spotlights. Ook in Den Haag zijn ze wakker geworden, maar een goed onderbouwde, gedegen strategie zit er niet achter. En al helemaal geen economisch duurzaam model.

Van de Kennisas had ik sterke keuzes verwacht. Ze combineren echter de Chemelot Campus in Sittard-Geleen (materialen, chemie), Greenport Campus in Venlo (agro, logistiek, voeding en gezondheid) en de binnenstad van Maastricht met zwaartepunten in ’business, rechten en cultuur‘ samen met de healthcampus van de Universiteit Maastricht tot een soort kennispotpourri. Van een messcherpe focus is dan geen sprake meer natuurlijk. Chemie, agro, logistiek, gezondheid, business, rechten: dat lijkt meer op het gecombineerde verlanglijstje van allerlei groepjes en lobbyclubjes dan op een echte strategie.

Neem Greenport. Natuurlijk wil ik ook wel een hightech-ecosysteem waarin er een kruisbestuiving is tussen ingenieurs en de agro-industrie, met toepassing van geavanceerde techniek en nieuwe mechatronische oplossingen. Maar zo simpel is dat niet, vrees ik. De agrosector is qua omzet en export groot in Nederland, maar de basisbedrijven zijn veelal kleinschalig. Volgens de Monitor Topsectoren van CBS werken er ’relatief weinig kenniswerkers‘ in agro. Eigenlijk is het een sector die ’doodvalt op een dubbeltje‘ met een vrij matige innovatiedrang. Al het geroep en gelobby van die sector ten spijt.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.