Ken uzelf: slimme machines leren eigen gedrag

Erik Hostens is projectleider en senior researcher voor Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie.

Leestijd: 6 minuten

Flanders Make ontwikkelt technieken om machines zelflerend te maken, met een sterke focus op veiligheid en leersnelheid. Op die manier mikt het op praktische toepasbaarheid binnen de strenge context van de industrie van vandaag.

Levenslang leren: het is een credo dat in onze sterk evoluerende wereld de laatste jaren alleen maar noodzakelijker wordt. Werknemers van vandaag moeten zich constant kunnen aanpassen aan de nieuwste technologische ontwikkelingen, met het oog op meer performantie, efficiëntie en duurzaamheid. De impact hiervan op ons onderwijssysteem is een regelmatig terugkerend thema in het maatschappelijk debat.

Deze trend gaat echter niet alleen op voor werknemers. Ook van machines verwachten we dat ze almaar slimmer worden en zichzelf aanpassen aan onze noden. Hierbij zijn machine learning, big data en Industrie 4.0 concepten die de laatste jaren erg aan populariteit hebben gewonnen. Uit de stroom data gewonnen uit sensoren die de machines continu monitoren en sturen, worden automatisch nieuwe verbanden gelegd. Deze kunnen we gebruiken om de werking van de machines beter te begrijpen, waarmee we bijvoorbeeld hun onderhoud kunnen optimaliseren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.