Kapitaalschieter Forward.one haalt 40 miljoen op voor eerste hardwarefonds

Nieke Roos
3 juni 2019

Het Nederlandse durfkapitaalbedrijf Forward.one heeft aangekondigd dat het bijna 40 miljoen euro heeft opgehaald voor zijn eerste fonds voor B2B-hardware-startups. Het nieuwe fonds heeft al geïnvesteerd in vier bedrijven: Covadem (telematica voor de binnenvaart), Delft Advanced Biorenewables (productietechnologie voor biochemicaliën en biobrandstoffen), Eave (intelligente gehoorbescherming) en Mayht (geavanceerde luidsprekertechnologie). Ontwikkelingsmaatschappij Innovationquarter heeft 1 miljoen euro ingebracht.

Foto: Verkijk

Vooral voor hardware-startups is het een uitdaging om geld in te zamelen, omdat ze meestal meer geld nodig hebben, een langere roi hebben en niet gemakkelijk opschalen. In 2017 besloten Ampelmann-medewerkers David Cerda Salzmann, Frederik Gerner en Arjan Göbel, en twee financieringsspecialisten – Paul Pruijmboom en Riemer Smink – om een venture capital-onderneming op te richten die specifiek op dit soort bedrijven is gericht. Forward.one biedt bedrijven een initiële investering van 2,5 miljoen euro, met eventuele extra financiering voor toekomstige rondes.

‘Tegen het einde van 2020 verwachten we te hebben geïnvesteerd in vijftien bedrijven’, zegt Cerda Salzmann. ‘We zijn momenteel in gesprek met een aantal veelbelovende kandidaten die de volgende Ampelmann willen worden.’