Kapitaalinjectie voor Delftse maker nanosyntheseapparatuur Vsparticle

Paul van Gerven
4 juli

Investeringsfonds Plural heeft 14.5 miljoen euro gestoken in Vsparticle, het Delftse bedrijf dat technologie vermarkt waarmee de synthese van nanodeeltjes wordt vereenvoudigd. Met gangbare methoden kan het maanden, zo niet jaren duren om nanomaterialen voor bijvoorbeeld katalysatoren of sensoren te ontwikkelen. Met de technologie van Vsparticle wordt dat proces sterk verkort, in het gunstigste geval zelfs tot uren.

‘Wetenschappers besteden tientallen jaren van hun leven aan het ontdekken van nieuwe materialen, wat betekent dat het generaties duurt om innovaties te ontsluiten die we als samenleving nodig hebben. We zijn tot nu toe slechts in staat gebleken om ongeveer 1 procent van de mogelijke technologische innovaties te ontsluiten, maar met onze technologie zullen we de overige 99 procent doen in de komende twee decennia. Van de klimaatcrisis tot preventieve gezondheidszorg: de implicaties van het versnellen van materiaalontwikkeling zijn enorm,’ stelt Vsparticle-ceo Aaike van der Vugt.

De eerste zes VSP-P1 Nanoprinters die vorig jaar werden opgeleverd. Foto: Vsparticle

Vsparticle startte in 2014 op basis van jarenlang onderzoek van de TU Delft. De technologie is gebaseerd op vonkablatie: met een elektrostatische ontlading worden kleine beetjes van een element verdampt en meegevoerd op een inert dragergas. Deze fragmenten klitten al stromend geleidelijk aan elkaar tot deeltjes van enkele nanometers. De kracht van de vonken, de stroomsnelheid van het dragergas en de af te leggen afstand bepalen tot welke grootte de deeltjes kunnen groeien. Na synthese kunnen de deeltjes op een substraat worden ‘gesproeid’.

Tot nu toe heeft Vsparticle zich vooral gericht op de r&d-markt; vorig jaar werden de eerste serietools opgeleverd. Met de investering van Plural, waaraan ook bestaande investeerder Blueyard Capital bijdroeg en die wordt aangevuld met 3.5 miljoen euro van investeringsprogramma Nxtgen Hightech, wil het bedrijf zijn productie opschalen en zijn operationele en commerciële personeelsbestand uitbreiden. Het bedrijf is ook druk bezig de technologie door te ontwikkelen naar productieschaal.