Kandidaten Nationaal Icoon bekendgemaakt

Leestijd: 1 minuut

Het ministerie van EZ heeft vandaag de tien kandidaten bekendgemaakt voor de nieuwe Nationaal Iconen. Een bestempeling als Nationaal Icoon geeft een innovatieproject recht op extra ondersteuning van de overheid. In 2014 werd dit idee in het leven geroepen, waarbij onder meer kwantuminstituut Qutech de spits afbeet. Dit jaar worden er maximaal drie winnaars uitverkozen.

De deelnemers lopen sterk uiteen. ASML heeft een inzending om te werken aan medische isotopen. Namens AutomotiveNL pitchte NXP onder de naam Talking Traffic het gebruik van draadloze communicatie tussen auto’s onderling en met wegkantsystemen. Dan is er Redstack uit Sneek dat inzet op energiewinning uit het mengen van zoet rivierwater met zout zeewater (blauwe energie). TUE-spin-off Microsure dingt mee met zijn telemanipulator voor microchirurgie en UT-spin-off 4silence werkt aan betonnen ‘tegels’ langs de weg die de geluidsoverlast van het verkeer sterk verminderen.

Dan is er In Ovo uit Leiden dat een manier heeft ontwikkeld om het geslacht van bevruchte eieren al zeer vroeg te bepalen, wat een einde moet maken aan het verschijnsel van eendagskuikens. Verder zijn er Tata Steel, dat een manier heeft ontwikkeld om de CO2-uitstoot bij staalproductie met een vijfde te reduceren, Groasis met een papieren emmer waarmee planten in droge gebieden met negentig procent minder water kunnen groeien, Nioo-KNAW dat grondstoffen uit afvalwater wil terugwinnen en Synthon Biopharmaceuticals uit Nijmegen dat werkt aan een nieuwe generatie kankermedicijnen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.