Kamer zaagt poot onder topsectorbeleid vandaan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die de autonomie van NWO en de KNAW garandeert. De onderzoeksfinanciers moeten zelf kunnen beslissen hoeveel middelen er naar innovatiecontracten gaan en hoeven daar alleen hun handtekening onder te zetten als ā€™zij zich voldoende herkennen in de wetenschappelijke programmaā€˜s binnen die contractenā€˜.

Minister Verhagen van ELI wil dat NWO en de KNAW de komende jaren steeds meer budget reserveren voor onderzoek dat relevant is voor het bedrijfsleven, in het bijzonder voor de negen topsectoren. Om aanspraak te maken op deze middelen, oplopend tot 350 miljoen euro in 2015, zouden kennisinstellingen met bedrijven innovatiecontracten moeten afsluiten.

Volgens de motie zijn NWO en de KNAW er echter niet aan gehouden die 350 miljoen euro in 2015 te halen. Met andere woorden: dit aspect van het topsectorbeleid hangt af van de bereidheid van deze organisaties om mee te werken met de minister. Voor hen geldt echter wetenschappelijke excellentie als belangrijkste selectiecriterium.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.