Kabinet: geen WBSO meer voor onderzoeksinstituten
Vanaf volgend jaar kunnen publieke kennisinstellingen geen beroep meer doen op de WBSO. Dat heeft minister Kamp van Economische Zaken vlak voor het zomerreces aan de Tweede Kamer geschreven. Het parlement moet zijn voorstel nog goedkeuren.
Hoewel de WBSO primair is bedoeld voor bedrijven, kunnen onderzoeksinstituten er een beroep op doen als zij onderzoek uitvoeren in opdracht van een onderneming. Zij moeten die subsidie dan wel doorgeven aan de opdrachtgever. Volgens minister Kamp blijkt uit evaluaties dat dat onvoldoende gebeurt: zeventig procent zou niet worden doorgegeven. Omdat ‘dit onderdeel van de WBSO niet wordt gebruikt zoals beoogd’, wil hij er een streep door zetten.
Volgens subsidieadviesbureau PNO weegt Kamp echter niet mee dat kennisinstellingen bedrijven meestal alleen loonkosten in rekening brengen, maar niet de huisvesting, overhead en dergelijke. Deze vaste lasten worden nu deels bekostigd vanuit de WBSO.
Kamp heeft zich gecommitteerd aan bezuinigingen op innovatieregelingen. In het regeerakkoord is afgesproken dat er in 2015 zo’n 160 miljoen euro op de innovatiebox, de RDA en de WBSO wordt gekort. In 2014 moet daarvan al 93 miljoen euro zijn gerealiseerd.