Kaalslag gevreesd voor Nederlandse kenniseconomie

Leestijd: 2 minuten

Spannende tijden voor de Nederlandse onderzoeksgemeenschap breken aan. Deze week bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (Eli). In het kielzog daarvan zal duidelijk worden hoe het kabinet Rutte de bezuinigingen op innovatie precies vorm wil geven en hoeveel het wil bezuinigingen. Het gaat in ieder geval om honderden miljoen euro‘s minder per jaar, volgens sommige schattingen zelfs oplopend tot een miljard.

Een aantal contouren hebben zich al afgetekend. De Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid stuurde het kabinet een ongewoon scherpe analyse van het regeerakkoord. De raad sprak onder meer van kapitaalvernietiging en noemt de plannen niet te rijmen met het streven tot de top vijf kenniseconomieën te behoren. Daarvoor zou juist 1,8 miljard euro extra per jaar nodig zijn. AWT-lid Luc Soete trok eerder in Bits&Chips al van leer tegen de kabinetsplannen.

Ook de Nederlandse onderzoeksorganisaties zelf deden een duit in het zakje. Vertegenwoordigers van technologische topinstituten schreven in een brandbrief dat 1500 van 3000 onderzoeksbanen op de tocht staan als de bezuinigingen doorgang vinden. Vorige week maakte het ECN bekend honderd van de zevenhonderd arbeidsplaatsen te schrappen, al zou dat het gevolg zijn van beslissingen die gemaakt zijn onder verantwoordelijkheid van een eerder kabinet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.