Kaak ziet brood in 3d

Alexander Pil
Leestijd: 8 minuten

Afgelopen mei bestelde Kaak Group een tweede industriële 3d-metaalprinter bij Additive Industries. De order maakt duidelijk dat de additieve productietechnologie aanslaat bij de Terborgse marktleider op het gebied van industriële bakkerijlijnen. Mechatronica&Machinebouw nam een kijkje.

Een kleine tien jaar geleden begon Kaak Group met de invoering van quick response manufacturing (qrm), een productieaanpak waarbij de focus ligt op het terugdringen van de doorlooptijden. Een noodzakelijke stap, aldus directeur Lodewijk van der Borg, omdat anders de productie langzaam naar lagelonenlanden zou verdwijnen: ‘Met qrm kunnen we de concurrentie aan en houden we onze mensen in de Achterhoek en ’s-Hertogenbosch aan het werk.’

De kern van qrm is dat de doorlooptijden in de processen worden verkort. Dat doe je niet door klassiek de werktijd te beperken, maar vooral door zeer kritisch naar de wachttijden te kijken. In 2008 begon Kaak bij een van zijn afdelingen. Dat was zo succesvol dat het Achterhoekse bedrijf het al snel uitrolde naar de rest van de organisatie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.