JSF-onzekerheid zet beursgang Stork onder druk

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De beursambities van Stork zijn in de knel gekomen nu er geen kamermeerderheid meer is voor de JSF. Voor Stork-onderdeel Fokker Technologies dreigt er namelijk een flinke sof als Nederland afziet van de controversiële opvolger van de F16. Dat zegt Stork-topman Sjoerd Vollebregt in het FD. ’Een aparte beursgang van de twee divisies Fokker Technologies en Industrial Services is niet de enige mogelijkheid, maar heeft wel de voorkeur. Daarvoor heb je echter een bepaalde omvang nodig. Als de JSF wegvalt, wordt Fokker te klein en is naar de beurs gaan geen optie meer‘, aldus de bestuursvoorzitter.

Van alle Nederlandse toeleveranciers heeft Stork de grootste belangen in de Joint Strike Fighter. Het heeft raamovereenkomsten gesloten voor de levering van vleugelonderdelen, bekabeling en de deuren. Dat vertaalt zich in een potentiële omzet van miljarden euro‘s, mits Nederland als koper betrokken blijft. Dat laatste is twijfelachtig nu de PvdA vraagtekens heeft gezet bij het project.

De JSF zou volgens Vollebregt de motor moeten zijn achter een omzetstijging bij Fokker van zevenhonderd miljoen euro per jaar naar een miljard. In het buitenland verwacht hij echter geen omzet te kunnen halen uit onderhoudscontracten. ’Voor Stork is dit heel moeizaam, het schoffelt je onderuit‘, zegt Vollebregt. ’De onderdelen Defensie en Civiel van Fokker Technologies zijn bovendien een Siamese tweeling die niet zonder elkaar kunnen.‘ AP

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.