JPE manipuleert ijskoud spiegeltje met simpele piëzotruc

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Vorige maand leverde Janssen Precision Engineering de verkleinde versie op van zijn Piezoknob. De piëzogestuurde oplossing om spiegeltjes en lensjes in cryogene omgevingen te controleren, haalt een resolutie van zo‘n tien nanometer bij temperaturen tot anderhalve kelvin. Het bedrijf uit Maastricht-Airport viel bij de ontwikkeling terug op zijn ervaringen met astronomische instrumenten.

In 2007 ontwikkelde Janssen Precision Engineering een instelbaar stralingsmasker voor de Gran Telescopio Canarias. Daarmee kunnen astronomen snel en flexibel infraroodopnames van sterren maken. Het bedrijf uit Maastricht-Airport deed tijdens het project veel ervaring op met nauwkeurig positioneren in vacuüm en bij cryogene temperaturen. Die knowhow was een belangrijke reden voor het Kamerlingh Onnes-lab van de Universiteit Leiden om bij JPE aan te kloppen.

’Ze zochten een oplossing voor het positioneren van spiegels en lenzen bij extreem lage temperaturen van 4 K‘, vertelt JPE-directeur Huub Janssen. ’Deze componenten worden normaliter zo goed mogelijk bij kamertemperatuur uitgelijnd, maar na afkoeling bleek de geometrie zodanig te veranderen dat de uitlijning niet meer voldeed. Ze zochten dus naar een mogelijkheid om de uitlijning in situ bij 4 K uit te voeren. Via Google kwamen ze toen bij ons terecht.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.